Hafıza geliştirme teknikleri, insanlık için çok önemli bir detaydır. Hafıza, insan beyninin ihtiyaç duyduğu bilgileri depolama , depolandıktan sonra ihtiyaç halinde geri çağrıldığı bir merkezdir. Tüm bu karmaşık yapısına rağmen hafıza, önemli günleri, kişileri hatırlamamıza yardımcı olur. Demans, Alzheimer ve Parkinson hastalığı insan beynini hafıza işleminden mahrum bırakır. Bu hastalıklara sahip olmasak bile, telaşlı bir yaşam, sinir stresin yoğun olduğu dönemlerde bu işlevimize zarar verebilir.
Bilimsel Yöntemlerle Hafıza Geliştirme
Anıları saklama ve hatırlama yeteneğimizi yitirmemek için aktif yaklaşımlarda bulunabiliriz. Bilim bu konuda da bizlere ümit veriyor. İşte şimdi sizlere makalemizde bu konu hakkında yöntemler ve fikirler vereceğiz.
Video Oyunları Oynayın
Hafıza geliştirme teknikleri bir açıdan video oyunları ile geliştirilebilir desek şaka yapmıyor oluruz. Video oyunlarının zararlı olduğunu duyduğumuz bu günlerde bu yöntem size komik gelebilir. Fakat, Behavioral Brain Research dergisinde 2017 yılında yapılan araştırmalara göre çeşitli video oyunlarının beyinde hafızayı iyileştirdiğine dair örneklere rastlandığı açıklandı. Video oyunlarına saatlerinizi harcamak istemeseniz bile gün içinde kontrollü bir şekilde zaman ayırabilirsiniz.
Eğer oyun oynamayı sevmiyorsanız, beyin egzersizi yada hafıza uygulamalarını kullanarak boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, bu gibi uygulamaların hafıza gerilemesini önlemeye yardımcı olduklarını göstermektedir. Bunun yanı sıra kelime bulma, resim seçme uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Anımsatıcılar Oluşturun
Hafıza geliştirme tekniklerinin en önemlisi anımsatıcıdır. Anımsatıcılar, bilgilerinizi size hatırlatmanın yanı sıra hafızanızın gelişmesine de katkı sağlar. Neuron dergisinin 2017 yılında yayınlanan makalesinde hatırlatıcı eğitim faaliyetlerinin beynimizi fiziksel bir şekilde yeniden düzenlediğini belirtmiştir. Müzik, sözcük, resim gibi anımsatıcılar oluşturabilirsiniz.
Hemen hemen her şey için kendinize göre bir anımsatıcı oluşturabilirsiniz. Anımsatıcılarınızı oluşturduğunuz esnada zamanla hafızanızın gelişim gösterdiğini hissedeceksiniz.
Egzersiz Yapın
Hafıza geliştirme teknikleri sadece zihinsel olarak gelişime imkan sağlamamaktadır. Zihinsel egzersizler hafıza gelişimi için ne kadar önemliyse, fiziksel egzersizlerde o kadar önem taşımaktadır. Trends’in Cognitive Science araştırmasına göre, hareketsiz yaşam süren birinin zamanla hafıza kaybı yaşadığını belirtirken, fiziksel aktivitenin hafızayı korumaya ve geliştirmeye yardımcı olduğunu açıklamıştır. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar fiziksel aktivitenin hafıza gelişimine katkı sağladığını özellikle belirtmiştir.
Çalışma programına uyan biriyseniz, kendinize göre haftalık egzersiz planı oluşturun. İster koşu, ister yürüyüş, futbol yada voleybol olsun hoşunuza giden bir alan belirleyin. Toplu yapılan sporları da tercih edebilirsiniz. Zamanla kendinizi hem ruhsal hem fiziksel anlamda çok iyi hissedeceksiniz.
Stres Seviyesini Azaltın
Hafıza geliştirme teknikleri özellikle stres kontrolü için çok önemlidir. Araştırmalar, bunama teşhisi konulan kişilerin aslında böyle bir hastalığa sahip olmadığını göstermektedir. Tam aksine, yoğunluk ve stres, hafızalarında zarar oluşmasına sebep olmuştu. Stres, kısa süreli bile olsa hafıza ve otobiyografik hafıza olarak pek çok şekilde size zarar verebilir. Son yapılan araştırmalara göre, stres hormonu olan kortizol beynin hafıza kısmını doldurabilir ve hatırlama, tanımama gibi hafıza işlevlerine zarar verebilir.
Farkındalık yaratan bazı yöntemler ile insanlar, hafıza işlevlerini yeniden kazandılar ve gözle görülür derece iyileşme kaydettiler. Bu yöntemler arasında en çok meditasyon, dikkatli ve sakin düşünme, günlük tutma gibi işlemler yer alır. Sizde bunalmış hissettiğinizde, yoğun stres altında olduğunuzda size iyi gelebilecek yöntemler geliştirerek oluşabilecek bütün zararlardan korunabilirsiniz.
Sebze Meyve Tüketimi
Harvard Tıp Fakültesi’nde geliştirilen bir araştırma, erkeklerin daha fazla sebze ve meyve tüketerek hafızalarını geliştirebileceklerini kanıtladı. Kapsamlı bir şekilde yapılan bu çalışmada, 50’li yaşlarında olan, yirmi yıl süreyle her dört yılda bir sorulan soruları yanıtlayan yaklaşık 28.000 erkek vardı.. Sorulan sorular, günde kaç porsiyon meyve ve sebze yedikleri ve yedikleirnin içerikleriyle ilgiliydi. Her gün altı porsiyon sebze ve meyve tüketen erkekler, günde 2 porsiyon sebze ve meyve tüketen erkeklere göre daha bilinçli ve daha düşünceli olmayı başardı.
Plan Oluşturun
Bir konuda uygulanması önerilen bütün yöntemleri yapmaya çalışmak yerine, size uygun olan yada pratik olan birkaç yöntemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede, hafızanızı geliştirmek için bu makalemizde yer alan birkaç yöntemi uygulamış, hafıza kaybından korunmuş olacaksınız.
Unutmayın, her şey bir kez kaybolduktan sonra bir daha geri gelmeyecek. Bu yüzden, sağlıklı bir birey olarak çok geç olmadan hem fiziksel hem zihinsel bir şekilde formda kalmak için çalışmalı ve kendinize çok iyi bakmalısınız. Hafıza geliştirme teknikleri makalemizin böylelikle sonuna gelmiş bulunmaktayız.