Hayatınızın en önemli noktasına geldiniz ve artık iş görüşmesi yapmak için hazırlanıyorsunuz. Ancak bazı noktalarda ne yapacağınızı bilmiyor yada heyecanımıza yenik düşüyoruz. Bu noktalarda nelere dikkat etmeniz gerektiğinden ve o an görüştüğümüz kişilerin nelere dikkat edeceğinden bizzat bahsedeceğiz.
İş Görüşmesi
Yıllarca çalıştınız emek verdiniz ve sonunda hayalini kurduğunuz mesleğin ilk adımını atmaya, iş görüşmesine gidiyorsunuz. Ancak yaptığınız ufak bir hata sonucunda bu görüşmenin olumsuz geçmesini bir düşünün. Hayatınızın şokunu yaşarsınız ve belki de bu sizin için kabul edilemez bir durum haline dönüşür. İşte tam olarak bunların yaşanmaması için dikkat etmeniz gereken bazı ufak detaylar bulunmakta. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Kıyafet
Önceliğiniz bu noktada kesinlikle kıyafetiniz olmalı. Mümkünse bu konuda taviz vermeyin ve hiçbir şekilde kariyerinizi riske atmayın. İş görüşmesine gidiyorsanız ya bir pantolon gömlek, yada gittiğiniz yerin ciddiyetine ve büyüklüğüne göre uygun ve düzgün bir takım elbise giymeniz şart. Damgalı tişörtler, kot pantolonlarla iş görüşmesine gitmek sizin için tamamen bir fiyasko ve olumsuzluk olacaktır. Önceliğimiz kıyafet konusu olmalı ve bunu ilk sıraya eklemeyi ihmal etmeyin.
Görünüş
Saçınızın ve sakalınızın düzgün ve uyumlu olmasına özen gösterin. Taranamamış bir saç, düzeltilmemiş bir sakal ve paspal bir görüntü ile kimse sizi ciddiye almaz. Dışarıda bile bu noktada kimse sizi önemsemeyecektir. Öncelikle giyiminize sonrasında ise dış görünüşüze bir bakmalı ve kendinizi düzeltmelisiniz. Sakalınızı ve saçınızı kısaltmalı, daha doğrusu aynanın karşısına geçtiğinizde sizi ciddi alabilecek kadar kendinizi düzeltmenizi öneriyoruz.
Konuşma Şekli
Konuşma şeklinize mutlaka dikkat etmelisiniz. Kelimeleri yutmamalı, sonlarını ve başlarını duyulabilir derecede tonlayarak çıkarmalısınız. Konuşurken mümkünse dilinizi yaymamaya özen gösterin. Kısacası akıcı ve sade bir üslup sizin için yeterli olacaktır. İnsanlar en çok konuşma ve üslup konusunda da dikkat etmektedir. Sonuçta siz orada çalışırken birçok insanla iletişim kuracak, hatta yeri geldiğinde üst düzey yöneticilerle toplantılara bile katılacaksınız. Bu elbette basit bir örnek ancak, bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
Heyecan Kontrolü
Genelde iş görüşmesi sırasında adaylara kaybettiren nokta tam olarak heyecan kontrolüdür. Heyecanınızı kontrol etmezseniz, maalesef şansınız çok düşük. Ayrıca, size sorulan soruların çoğunun cevabını onlar zaten biliyor olacak. Bu konuda heyecanlanmamalı, doğru cevap vermeli ve fazla düşünmemelisiniz. Akıcı olmak bu konuda çok önemli. Sizlerde eğer, bir iş görüşmesi sırasında heyecanlandığınızı fark ediyorsanız, kendinize 4 saniye kuralı oluşturun. Size sorulan sorunun ardından 4 saniye düşünün ve ondan sonra cevaplayın. En azından heyecanlı bir şekilde adım atmadığınızı bir nebzede olsa karşınızdaki kişiye hissettirmiş olacaksınız.
Yukarıda sıraladığımız maddelere dikkat ederek ve hazırlıklı bir şekilde iş görüşmesine gittiğinizde, olumlu sonuçlar alacağınıza eminiz. Bu noktada size şimdiden başarılar diliyor, her şeyin sizin için olumlu geçmesini temenni ediyoruz.