Kahve kültürümüz konusunda hiçbir ülkenin bizimle yarışamayacağını biliyoruz, ancak kahve dükkanlarının son zamanlarda popüler hale gelmesi ve insanlar tarafından hemen hemen her gün tercih edilmesi, girişimciler için yeni bir iş fikri oluşturmaya başladı. Bugün sizlerle beraber, içmeyi çok sevdiğimiz ve sohbetlerimizin vazgeçilmez dostu olan Kahve’nin dükkan kurulumunu ve bütün ince detaylarını inceleyeceğiz.
Kahve dükkanı dediğimiz anda aklınıza direk o çok lüks ve devasa büyüklükteki mekanlar gelmesin. Bu sizin gözünüzü korkutabilir. Ama hayır, bundan bahsetmeyeceğiz. Biz biraz daha şirin ve insanların kolay ulaşabileceği yerlerde olan kahve dükkanlarını ele alacağız. İnsanlar günlük hayatlarında yeterince kalabalığa ve sese maruz kalıyorlar.
Akşam olduğunda ise arkadaşlarıyla ya da ailesiyle sakin bir yerde rahatsızlık duymadan kahve içip muhabbet etmek istiyorlar. Peki insanların böyle bir ihtiyacı varken, siz neden bunu fırsata çevirmeyesiniz.
Konsept Oluşturun
Oturup düşündünüz ve dükkan açma konusunda net bir karara vardınız. Aklınıza direk şu soru gelecek, nasıl bir konsept oluşturmalıyım? Size bu konuda bir tavsiye vereceğiz. Öncelikle dükkanınızın aşırı sesli, aşırı süslü ve aşırı kalabalık bir yerde olmamasına özen göstermelisiniz.
Biraz daha şirin ve mütevazi bir kahve dükkanı, daha çok tercih edilmenize neden olacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, insanlar artık kalabalıktan sıkıldığı için, daha sessiz ve sakin yerlere gitmek istiyorlar. Bu noktada mutlaka hemen öne çıkın.
Dükkanınıza Bir İsim Belirleyin
İsim oluşturmak ilk başlarda size bu kadar önemsenecek ne var dedirtebilir. Ancak durum öyle değil. Bir isim oluşturduğunuzda insanlar artık kahve içmeye gidelim demek yerine “Şu dükkana” gidelim diyecekler. Yani önce insanlar kahvenizi ve dükkanınızı sevecek, sonrasında ise isminizi sevecek.
Çok süslü ve abartılı isimler size herhangi bir katkı sağlamayacak. Daha sportif ve dikkat çekici bir isim ile sektöre giriş yapabilirsiniz. Sizler için ufak bir isim listesi örneği hazırladık. Belki buradan bakarak bir ilham alabilirsiniz.
- Kronotrop,
- Kakule Kahve,
- Coffeeciel,
- Kedd Coffee,
- Beaver Coffee,
- Montag Coffee,
- Mandabatmaz,
- Petra Roasting,
Bunlardan bazılarıdır.
Uygun Bir Konum
Aslında tam olarak girişimciliğinizin başladığı yerden devamına kadar olan süreçte sizi en çok ilgilendiren konuya geldik. Konum belirleme. Mutlaka ve mutlaka konumunuz zor ve insanların ulaşmada sıkıntı yaşayabileceği bir yerde olmaması gerekmekte. İnsanlar kahve içmeye dinlenmek için ve arkadaşlarıyla keyifli zamanlar geçirmek için gelecek, stres ve sorun yaşamak için değil.
Bu noktada dikkat etmeniz en önemli nokta fedakarlıktır. Konumunuzun işlek bir yerde olmasına ve insanların yolda yürürken “şuraya uğrayalım” diyebileceği bir lokasyonda olmasına dikkat edin. Emin olun daha kazançlı ve karlı olacaksınız.
Kahve Dükkanı İçin Gerekli Belgeler
Dükkan seçme ve konum hakkındaki detaylardan sonra sıra evraklara gelecektir. Hazırlamanız gereken evraklar zor ve sizi uğraştıracak türden değil ancak her işletme kurulumunda sizden istenen evraklar elbette olacaktır. Sizler için aşağıda sıralamış olduğumuz evraklara göz atmalı ve eksiksiz bir şekilde hepsini ilgili birimlere ulaştırmalısınız. Kahve dükkanı açabilmek için sizden istenen evraklar
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi,
- 2 adet fotoğraf,
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, İkametgâh Belgesi,
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge,
- Adli Sicil Kaydı Belgesi,
- Vergi Levhası,
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi,
- Kira Sözleşmesi,
- Oda Faaliyet Belgesi,
İstenilen belgelerden bazıları bu şekildedir.
Kahve Dükkanı İçin Gereken Ekipmanlar
Sizin için diğer önemli bir güç ise dükkanınızda bulunan ekipmanlarınız olacak. Eksiksiz bir ekipman demek, müşterilerin her türlü isteğine karşılık vermek demektir. Ve elbette bu da müşteri memnuniyeti. Kahve dükkanınızı açtıktan sonra bulundurmanız gereken evrakları aşağıda sırası ile sıraladık;
- Kahve değirmeni,
- Bardaklar,
- Servis Malzemeleri,
- Espresso makinesi,
- Çay demleme makinesi,
- Fincanlar,
- Mutfak Malzemeleri,
- Drip tartısı,
- Kupalar,
- Dripper filtresi,
- Filtre kahve makinesi,
- Filtre makinesi,
Gereken eşyalardan bazıları bu şekildedir. Ekipmanları kendinize ve konseptinize göre arttırabilirsiniz.
Kahve Dükkanının Kazancı
Emin olun kahve dükkanlarında edilen kar, hiçbir yerde edilmiyor desek abartmış olmayız. Eğer gerçekten lezzetli ve farklı bir kahve tadı ile bu sektörün içine giriş yaparsanız, çok kısa bir süre içerisinde sermayenizi amorti edebilir ve hatta tahmin ettiğinizden daha çok kazanmaya başlayabilirsiniz. Ortalama olarak şu an ki ekonomi şartlarında bir bardak kahvenin maliyeti 8 ile 9TL civarında olmaktadır.
Sizin ise bu kahveyi piyasa şartlarına göre ya da belki piyasadan bir tık daha aşağıda bir fiyata sattığınızı düşünürsek, bir bardak kahvenizin satış fiyatı 35TL olacaktır. Ve sizin günde sadece bir bardak kahveden kazancınız 26TL’dir. Gün içerisinde 40 Bardak kahve satsanız ortalama kazancınız yaklaşık olarak 1000Türk Lirası olacaktır. Bu rakamlar en minimal düzeyde hesaplanmış rakamlardır.