Araçların önemli ve az bilinen arızalarından olan oksijen sensörü arızası, kısa bir süre önce başıma geldi ve çözümünün gerçekten zor olduğunu söyleyebilirim. Bugüne kadar oksijen sensörü arızası olduğunu bilmiyordum desem yalan olmaz. İnsanların en değerli varlıklarından olan araçlar, her geçen gün farklı bir arıza çıkararak bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Kısa da olsa uzun da olsa size bu arızadan bahsedeceğim.
Oksijen Sensörü Arızası
Oksijen sensörü arızası, özellikle opel grubu araçlarda yaşanmaktadır. Ayrıca bunun lpg ile çok alakalı olmadığını belirtmek isterim. Alakası var ancak tek suçlu lpg değil. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan oksijen sensörü arızası hakkında konuşmaya başlayalım ve aynı zamanda çözümü nedir bundan bahsedelim.
Oksijen Sensörü
Oksijen sensörü, araçlarda hava ve yakıt karışımını ayarlayan aynı zamanda motora gelen oksijen seviyesine göre belli başlı uyarılar veren küçük ama etkili bir mekanik parça. Genellikle Opel ve Chevrolet marka araçlarda çok sık rastlanan bu arıza elbette bir tesadüf değil. Opel grubu genellikle motor tasarımı farklı olan bir markadır. Motorları daha sıcak çalışır ve kolay kolay lpg ile uyum sağlamaz. Kışın Opel sürücüleri daha az üşürler çünkü motorları hemen ısındığı için aracın içerisi daha hızlı bir şekilde sıcak olmaya başlar.
Genel konumuza dönecek olursak, Opel ve Chevrolet tasarladığı belli başlı motorlarında bu arıza ile kullanıcılarını üzmeye devam ediyor. Özellikle EcoTech motor 100 beygirlik olan versiyonlarda bu arıza çok sık rastlanılan bir durum. Aynı zamanda aracınız bu marka ve motora sahipse ve lpg varsa, aracınızın motor bakımını kesinlikle aksatmayın.
Oksijen sensörü bozulduğu zaman öncelikle arıza lambası yanar çünkü aracın beyni bir sorun olduğunu, yakıt ve hava karışımının düzensiz çalıştığını beyne iletir. Bu gibi durumlarda yapacağınız ilk şey aracınızı tamirhaneye götürüp bilgisayara bağlatmak olacaktır. Eğer aynı şekilde oksijen sensörü arızası alıyorsanız, aracınızın yakıt sarfiyatında bir sorun var demektir.
Bahsettiğimiz parçayı olabildiğince orjinal parça olarak satın almaya çalışın. GM dediğimiz bu parçalar, kullandığınız arabanın markasına göre üretilmiş ve fabrikasyon orjinal parçadır. Yan sanayi ürünler birçok yerde bulunmakta ancak kısa bir zaman sonra tekrar arızalanmayacağı meçhul bir durum. Sonrasında ise tekrardan aracınızın bilgisayara bağlanması ve hava yakıt oranının ayarlanması gerekmektedir. Bunu eğer arabanız kendiliğinden yapmıyorsa gereklidir bunu hatırlatalım.
Sorununuzun çözülmediğini düşünürsek diğer bakmanız gereken nokta külbütör kapağı olacaktır. Yaşadığım sorunda oksijen sensörünü değiştirmek aracımın eski haline gelmesini sağlamadı. Külbütör kapağı, içerisinde barındırdığı valf sistemi ile aracınızın yağ ve hava dengesini sağlamaktadır. Bu valf sistemi bozulduğu zaman aracınız düzenli olarak yağ yakar ve aynı zamanda hava yakıt oranının bozulmasına sebep olur.
Deneme yanılma ve ustaların deneyimlerine dayanarak külbütör kapağı aldık ve sorunun düzelmesini umduk ancak yine de düzelmedi. Bunun sebebi ise külbütör kapağının da orijinal olması gerektiğiydi. Daha sonrasında orijinal bir kapak bularak sorunumuzu tamamen çözmüş olduk.
Her ne kadar alman markası ve kaliteli bir marka olarak kendini ön plana sürmüş olan Opel, bu gibi durumlarda kullanıcıları kendinden soğutabiliyor. Sizlerde yukarıda belirttiğimiz gibi marka ve modeli aynı olan bir araca sahipseniz, bu sorun ile karşılaşırsanız dikkat etmeniz gereken noktayı makalemiz sayesinde daha iyi öğrenmiş olacaksınız.