Araçlarda arıza lambası neden yanar adlı makalemize hoş geldiniz. Araçlarımız bildiğiniz üzere bizim artık can damarımız haline geldi. Hem yatırım amaçlı hem de işlerimizi kolaylaştırması ile birlikte, her eve lazım olan bir taşıt konumunda. Ancak araçlarında belli başı bakımlara ve sorumluluklara ihtiyacı bulunmakta. Bugün hazırladığımız makalemizde ise araçlarda arıza lambası neden yanar sorusunu cevaplayacağız.
Araçlarda Arıza Lambası Neden Yanar?
Bir arıza olduğundan ötürü yandığı kesin ancak insanlar bu arızanın ne olduğunu bulana kadar birçok kez uğraşmak zorunda kalıyorlar. Genellikle arıza lambası neden yanar ve nasıl çözümlenir bu gibi şeyleri konuşmaya başlayacağız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Motor Arıza
Arıza lambası, motor işareti ile birlikte sarı renkte yanan lambadır. Bu lmba yandığı zaman aracınızın motor bölümünde bir arıza olduğu yada değiştirilme zamanı gelmiş bir parça olduğunu belirtmektedir. Ancak bazı durumlarda, hiç tahmin edemeyeceğiniz çok küçük bir parçada arıza lambasının yanmasına sebep olmaktadır. Şimdi bu arızaların neler olabileceğini tek tek sıralayalım.
Lpg
Lpg takılı araçlar genellikle arıza lambası yakarlar. Bu motorun bozulduğunu yada bir sorun olduğunu göstermez. Özellikle 2010 model ve öncesi araçlarda, lpg takılı olduğu müddetçe aracın arıza lambası yanmaya devam etmektedir. Bunun sebebi ise lpg enjektörleridir. Bu enjektörler motor ile bağlantılı olduğundan ötürü motor beyni bunun bir arıza olduğunu algılamaktadır. Eğer aracınızda lpg takılıysa ve aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa, endişelenmenize gerek bir durum olmayacaktır. Araçlarda arıza lambası neden yanar sorusunun ilk bakılması gereken noktası LPG’dir.
Enjektörler
Dizel araçların asıl can damarı olan enjektörler, motora yakıt püskürten ve aracın performansını etkileyen en önemli parçalardır. Her biri neredeyse 1 parmak boyu kadar olan enjektörler, arızalandıkları zaman direkt olarak motor arıza lambasını yakarlar. Bunun enjektörden olup olmadığını anlamak için oto tamirhanesine giderek aracınızı bilgisayara bağlayabilir ve arızanın neden kaynaklandığını bulabilirsiniz. Eğer sorun enjektörler ise, değiştirebilir ve motor arıza lambasını söndürebilirsiniz. Araçlarda arıza lambası neden yanar sorusunun en önemli maddesi enjektörler diyebiliriz.
Yağ Soğutucusu
Araçların birçok donanım malzemesi bulunmakta ve bunlardan bir diğer önemlisi ise, yağ soğutucusudur. Araçlar, bildiğiniz üzere yağ ile çalışmaktadır ve aynı zamanda bu yağında soğuması gerekmektedir. Eğer soğumazsa, kısa süre içerisinde yağ kendi özelliğini kaybeder ve aracın motorunun bozulmasına sebep olur. İşte tam bu noktada yağ soğutucusu devreye girmektedir. Bunun içinde eğer motor arıza lambanız yanıyorsa ve bilgisayara bağladığınızda yağ soğutucusu ibaresi görüyorsanız, basit bir al yenisini tak işlemi ile sorununuzu halledebilirsiniz.
Su Pompası
Aynı zamanda hemen hemen yağ soğutucusu ile aynı görevi gören su pompası, radyatörden aldığı suyu motora iletmekte ve aynı zamanda aracın sıcaklık seviyesini dengelemekte önemli bir rol oynamaktadır. Bu pompa arızalandığı zaman araç direkt olarak hararet yapabilir ve motorunuz yanabilir. Bunun olmasını istemiyorsanız, su pompanız arızalandığında yanan motor arıza lambasını dikkate alın ve aracınızın bir an önce tamiratını gerçekleştirin. Aksi taktirde, hem motor yaptırmak zorunda kalacak hem de aracınızın değerinin düşmesine sebep olacaksınız.
Buji-Bobin
Genellikle Opel, Chevrolet markalarında çok yaşanan buji bobin arızası, direkt olarak motor arıza lambasını yakarak sizlere kendini belli edecektir. Opel motorları daha sıcak çalışan ve aynı zamanda lpg uyumu konusunda sorun çıkaran bir alt yapıya sahiptir. Hal böyle olunca buji-bobin arızaları daha fazla gün yüzüne çıkmaktadır. Eğer bu marka bir aracınız varsa ve arıza lambası yanıyorsa, arızayı bulmak konusunda çok zorlanmayacağınızı düşünüyoruz.
Yukarıda sizler için belirtmiş olduğumuz arızalar günlük hayatta sık rastlanan mekanik sorunlardır. Bu sorunlar sebebi ile motor arıza lambası yanmakta ve araçlar uyarı vermekte. Sizlerde bu arızalar ile karşılaşıyorsanız, çözümünün çok zor olmadığını belirtmek isteriz.