Travma sonrası stres bozukluğu yaşamak kişiye korku duygusu yaşatan ve dehşet, kaygı içine sürükleyen bir durumdur. Birçok kişinin muzdarip olduğu travma sonrası stres bozukluğu hafife alınmayacak bir dönemdir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir
Çoğu kez olağandışı, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan olayların tetiklediği ruhsal travmalar veya ruh sağlığı durumu. Bu durumun sonucu bireyin kendisi veya bir yakınının ölümüne yol açmaya veya yaralanmalara kadar dayanmaktadır. Korku, dehşet, kaygı, stres ve çaresizlik duyguları yoğundur.
Yangın, deprem, sel gibi doğal afetler, savaş, işkence, taciz, tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ölümcül ya da ciddi hastalıklar veya sevilen bir yakının kaybı gibi olaylar insanlar üzerinde travma yaratan olaylardır. Kişiler travma sonrasındaki zorlu süreci atlatma konusunda zorluklar çekebilir. Geçici olarak çevreye ve duruma uyum sağlamakta güçlük çekebilirler. Kişinin psikolojik sağlığının güçlülüğüne ve yaşanan travmatik olaya göre travma sonrası süreci hafif veya ağır, uzun ya da kısa süreli olarak atlatması değişiklik göstermektedir.
Kişiler genellikle zaman içinde kendilerine yapılacak olan iyi bir bakım ile süreci daha hızlı ve daha kolay bir şekilde atlatabilmektedirler. Ancak travma sonrası süreç uzuyor ve iyileşme görülmüyorsa, durum kötüleşiyor ve kişinin hayatını, rutin yaşamını olumsuz yöne etkiliyor, kendi sağlığı ve çevrenin sağlığı tehdit altına giriyorsa, travma sonrası stres bozukluğu yaşanıyor olabilir.
Bu bozukluğun semptomları ve belirtilerinin meydana çıkmasının ardından en kısa sürede uzmana danışarak etkili bir tedavi alınmalıdır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Gerçekleşir
Her yaştan insanda travmaya bağlı stres bozukluğu görülebilmektedir. Tıp uzmanları bazı kişilerin travmaya bağlı stres bozukluğunun neden kaynaklı geliştiğini kesin olarak söylememektedirler. Birçok ruhsal rahatsızlıkta olduğu gibi travmaya bağlı stres bozukluğunun da gelişmesinde çeşitli ve farklı faktörler yer alabilmektedir ve birden fazla kökene bağlı olabilmektedir.
Bireyin hayatı boyunca yaşadığı stres içeren deneyimler, yaşadığı travmaların şiddeti ve miktarı, ailede anksiyete ve depresyon öyküsüne sahip bireylerin bulunması gibi etkenler travmaya bağlı stres bozukluğu yaşamasında etkili olabilmektedir.