Sanat ve sanatın faydaları insanlığın ilk varoluşlarına kadar dayanmaktadır. İnsanlığın var oluşundan itibaren sanatta var olmuştur. Derinine bakıldığı zaman doğa ve evrenin kendisi birer sanattır aslında. Öyle bir düzen öyle bir görsellik içerisinde var olurlar ki buna sanat dememek mümkün değildir. Sanatın insan zihnini geliştirip değiştirmesinin yanı sıra farklı toplumları birbirine tanıtıp yeni dünyalar oluşturur. Sanatın faydalarını ele almadan önce sanatın ne olduğunu açıklamak isterim.
Sanat
Sanat, insanın iç dünyasını dışa vurma biçimidir. İnsanın duygu ve düşüncelerini, yaşantısını, hayallerini ve arzularını soyut veya somut malzemeler aracılığıyla insanı derinden etkileyecek şekilde anlatma biçimidir. İnsanın iç dünyasından doğan sanat, dış dünyaya ait olan izlenimler, biçim, ses, renk, melodi, çizgiler gibi bir çok farklı unsurlarla ifade edilebilir.
Sanatın Dalları
Sanatın alt dalları sanıldığından çok daha fazladır ve her milletin kendine özgü geliştirdiği birtakım sanat alt dalları bulunabilir. Genel olarak bahsetmemiz gerekirse sanatın iki adet dalı vardır. Günümüzde teknoloji sayesinde sanatın genel olarak ele aldığımız iki dalın sayısı artmıştır. Bahsettiğimiz bu iki dal; güzel sanatlar ve pratik sanatlardır. Bu dalların alt dalları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.
Güzel Sanatlar
Manevi doyum ve haz verme/duyma amacıyla yapılan sanatlardır. Plastik sanatlar, heykel, resim sanatları, seramik sanatı, fotoğrafçılık, özgün baskılama, ritmik sanatlar, işitsel sanatlar, grafik sanatı bu dal altında toplanırlar. Müzikten mimariye, sinemadan resim sergilerine, operadan ev aksesuarlarına kadar yaşamın bir çok alanında güzel sanatlar bulunur.
Pratik Sanatlar
Endüstriyel sanat veya zanaat olarak adlandırılır. İnsan hayatına kolaylık sağlama, fayda sağlama ve pratikleştirme amacıyla uğraşılır. Dokumacılık, marangozluk, duvacılık gibi alanlar bu dal altında toplanırlar. Bu sanatın içerisinde usta çırak ilişkisi bulunur ve kademe kademe ilerleme görülür.
Sanatın Faydaları Nelerdir
Yazının başlangıcında da değindiğimiz gibi sanat insanın iç dünyasını dışa vurma, anlatmaya çalışma biçimidir. Bu nedenle insanlığın daha iyi anlaşılması, insanlığın geçmişini tanıması ve yine insanlığın ileriye taşınmasına katkı sağlar. Bunların yanı sıra yaratıcılık, beceri ve zihni geliştirir. Beynin yaşlanmasını geciktirir. Bir toplumun, milletin kalıcılığını sağlar. İnsanların tüm duyu ve algılarına hitap ederek bu duyu ve algıların canlı kalmasını sağlar. İnsanlığın ve toplumların sesi, anlatmak istedikleri dertleri veya fikirleri halini alır.