2 yaş sendromu ebeveynlerin en çok zorluk yaşadıkları dönem olarak bilinir. Genellikle 18. ay civarlarında başlayığ 3-3.5 yaşlarına kadar devam ettiği görülür.
2 Yaş Sendromu Nedir
2 sendromu bir hastalık değil ergenlik gibi geçici olan bir dönemdir. Bu dönemde çocuklarda genellikle aşırı inatlaşma, öfkelenince kendisine veya çevreye zarar verme, ağlama krizleri, ısırma, vurma ve saç çekme gibi saldırgan tavırlar görülür.
2 Yaş Sendromu Neden Gelişir
Bu dönemde açığa çıkan sorunların altında aslında çocuğun psikolojik açıdan gelişimi için saklı olan faktörler yatar. 18-24 ay içerisinde her çocukta öz bilinç durumu gelişir. Özellikle bu dönemde dünyayı, çevreyi, kişileri, nesneleri ve diğer her şeyi keşfetmeye çalışır. İletişim becerilerinde artış görülür ve bedenini kontrollü bir şekilde kullanmaya başlar. Çocuk bu dönemde aşırı şekilde soru sorar. Çocuğun tanıma merakı ve sorduğu sorular engellenmemeli ve öfkelenilmemelidir. Aksi takdirde çocuk ileride özgüven problemleri ve içe kapanıklılık gibi sorunlarla karşılaşır. Çocuk bu dönemde oldukça öfkeli tavırlar sergileyebilir. Ebeveynlerin anlayışlı tavrı ve geçici bir dönem olduğu bilincinde olmaları süreci hem kendi sağlıkları hem de çocuğun ruhsal sağlığı açısından daha kolay atlatılmasını sağlar.
2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuklara Nasıl Davranılmalı
- Çocuğun yaşına uygun sorumluluk ve görevler verilmeli.
- Anlaşılır, kesin ve tutarlı sınırlar koyulmalı.
- Çocuğun kendini güvende hissetmesi sağlanmalı.
- Yönelttiği sorulara öfkeli tavırlar sergilenmemeli.
- Çocuğun enerjisini alabilmesi için sık sık dışarı çıkarılma.
- Öfke krizi esnasında sessizce göz teması kurmadan çocuğun yanında durun ve bitmesini bekleyin. Bittikten sonra çocuğu kucaklayıp duyguları hakkında konuşun.
- Çocuğun yapmasını istemediğiniz bir tavır sergilediğinde kızmak veya cezalandırmak yerine hayır kelimesini kullanın ve davranışın neden yanlış olduğunu ayrıca sonuçlarının neler olabileceğini açıklayıcı bir şekilde anlatın.
- Öfkesini bastırmaya çalışmayın. Bu dönemde her şeyi yaşayarak öğrenmesi ve deneyimlemesi gerekir.
- Çocuklar duyguları saklamaya çalışsanız bile hissederler. Bu yüzden olumsuz duygulardan içerisinde yanında bulunmayın.
- Çocuğun yapmak istemediği bir şeyi zorla yaptırmaya çalışmayın.
- Anlayışlı olmakla kontrolü elinizden bırakmayı karıştırmayın. Bu dönemde çocuk bir birey olduğunu ispat etme haline bürünür. Buna karşılık kontrolün her zaman sizde olduğunu belli edin.
- Kişisel zamanlarınızı unutmayın. Bu dönemle mücadele etmeye çalışırken zaman içerisinde yıpranacak ve yorgun düşeceksiniz. Bu yüzden kendi kişisel zamanlarınızı ve rahatlama anlarınızı atlamayın.
- Çocuğa karşı olan sevginizi hissettirin.
- Duygu ve düşüncelerini sözlü iletişim yoluyla nasıl gösterebileceğini öğretin.
- Başa çıkılamaz bir hal ve çocuğun kendine zarar vermesini engelleyememe gibi problemleri yaşıyorsanız bir pedakoğa başvurmaktan çekinmeyin.