Ayrılığın insana olumlu ve olumsuz yönde etkileri bulunduğunu eminim biliyorsunuzdur. Ayrılık süreci aynı zamanda bir yas sürecidir. Özellikle romantik ilişkilerin sonlanmasında kişi yas sürecinde birçok duygu değişimi yaşar. Bunlardan bazıları; üzüntü, nefret, pişmanlık, sevinç ve kabullenmeme gibi duygulardır. Ayrılığın insana olumsuz etkilerinden birisi olarak, kişi tekrar bir ilişki yaşamaktan korkup aşka küsebilir. Bunların yanı sıra ayrılığın insana deneyim ve olgunluk kazandırmak gibi olumlu etkileri de bulunmaktadır.
Önceki ilişkide yapılan hatalar ve eski partnerin görmezden gelinen yanlış tavır ve tutumları daha net görülmeye başlanır. Kişi gelecekte bu noktalara dikkat edip göz önünde bulundurarak daha sağlıklı bir ilişki sürecine girer. Ayrılığın insana etkilerinden söz ederken beyin ve ayrılık arasında neler olduğunu incelememizde fayda bulunur.
Ayrılığın Beyne Etkisi
Her insanın bedeninde sayısız sistem bulunmaktadır. Beyin sistemleri, bazı olay ve durumların karşısında yanıtlar verilmesini sağlayan beyin kimyası ve katmanlardan oluşmaktadır. Üzerine araştırmalar yapılmış ve bilinen bir gerçeklik olan duygusal ilişkilerin sonunda yaşanan ayrılıklar, insan bedeni ve beynindeki birçok sistemi etkilediği yönündedir. Ayrılığın insana etkisi olarak beynin altı sisteminde değişiklik görülür. Bunlar;
Bağlanma Sistemi
Bağlanma sistemi iletişim ile ilgili bölümdür. Ayrılığın ardından bağlanma sistemi kişiyi hızla ayrıldığı kişiye doğru yönlendirir. Bu sistem neticesinde kişi bir parçasının eksildiğini düşünerek kendisini yalnız hisseder. Böyle bir zamanda yakın çevreniz ve ailenizden destek isteyin. Ayrılık hakkında konuşmak yerine birlikte keyifli vakit geçirin.
Ödül Sistemi
Bu sistem, değer verilen kişiye karşı duyduğumuz motivasyon ile alakalıdır. Ödül sistemi bağımlılık ile ayrıca ilişkili durumdadır. Bu yüzden kişiyi duyduğu özlem doğrultusunda eski partnere götürür. Ayrılık döneminde ödül sisteminin önerilerini dinlememelisiniz. Eski partnerle devamlı olarak iletişime geçme veya takip etme düştükleri uyandırabilir. Yas sürecini atlatana kadar bu dürtülere karşı koymalısınız.
Acı Sistemi
Acı sistemi isminden de anlaşılacağı üzere, kalp kırıklıkları, mutsuzluk, yas ve umutsuzluk gibi duygular ile ilişkilidir. Bu sistemi yoğun hissetmeye başladığınız anlarda melankolik olmayan, umut verici ve neşeli şarkılar dinlemenizi öneririm. Acı sistemine en iyi şekilde karşı gelebilecek gıda müziktir. Aynı zamanda meditasyon, doğa yürüyüşleri ve egzersizler yapmanız da aci sistemine karşı direnmenizi destekleyecektir.
Stres Sistemi
Stres sistemi, bireyin uyarılmış hissetmesine neden olur ve genellikle ayrılığın hemen ardından devreye girer. Anksiyete, çarpıntı, nefes darlığı ve uyku problemleri olarak görülebilir. Bu sistemi yoğun hissetmeye başladığınız zamanlarda doğayla iç içe olmanız en etkili çözüm olacaktır.
Duygu-Düzen Sistemi
Ayrılığın insana etkisi olarak duygu-düzen sisteminde değişim görülür. Dürtülerin kontrol altına alınabilmesi ve duyguların doğru bir şekilde idare edilebilmesi duygu-düzen sistemi sayesinde gerçekleşir.
Bilişsel Ağlar
Ayrılık sonrası stres döneminde, beyin bilişsel olmayı ve mantığı bir kenara bırakarak duygusallığı ön plana alır. Bu durum ise hafıza be konsantrasyon problemlerine yol açar.
Ayrılığın insana etkilerinde anlaşılacağı üzere birçok farklı duygu durum yaşanıyor. Sağlıklı atlatılan yas süreci sonucunda ayrılığın insana ve beyne hiç bir olumsuz etkisi kalmıyor. Zaman ve biraz da çabayla beyin nöroloji doğal kimyası düzenine geri dönüyor ve kişi cebindeki deneyim ile daha sağlam adımlar atmaya başlıyor.