İş hayatında ciddiye alınmak için edinilmesi gereken alışkanlıklar son zamanlarda patronlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Herkes iş hayatında saygı görmek ve imrenilmek ister. Ancak mükemmellik arayışındayken, genellikle fazla agresif veya fazla özgüvenli gözükmekten çekinir. Başka insanların senin hakkındaki görüşlerini kontrol edemezsin ama kendi hareketlerini ve bunların sonucundaki başarını kontrol edebilirsin.
İş Hayatında Ciddiye Alınmak
İyi bir itibar kazanmak, özveri ister ve zaman alır. Şirketin ve iş arkadaşların tarafından ciddiye alınmak istiyorsanız, sizler için sıraladığımız maddeleri dikkatle okumanızı tavsiye ediyor ve sözü daha fazla uzatmadan yazımıza geçiyoruz.
Başkalarına Saygın Olsun
Saygı kazanmanın en önemli yolu, önce başkalarına saygı göstermektir. İş yerindeki en düşük pozisyonda çalışandan en yüksekte çalışan herkese, aynı nezaketle davran. Bir çalışanın performansını eleştirirken ya da işten çıkarma yaparken bile o kişiye karşı saygılı ve minnettar olduğunu gösterdiğinden emin ol.
Kendini Savunmayı Unutma
Özgüven bulaşıcı bir alışkanlıktır. Sen kendi gücüne inanırsan başkaları da inanacaktır. Yaptığın şeyi, bilerek yaptığını gösterdiğinde, her şey daha iyi sonuçlanacaktır. Kendini sorgulamayı ve yaptığın şeyler için özür dilemeyi bırak. Yetkili kişilerle konuşurken, üslubunun ve kullandığın dilin farkında ol. Güçlü duruşlar, önemli toplantılardan önce bedenini ve zihnini hazırlamaya yardımcı olacaktır.
Öğrenmeye Açık Ol
İş hayatında ciddiye alınmak istiyorsanız öncelikle hangi konularda iyi olmadığını kabullenmelisiniz. Gelişebilmek için limitlerini bilmeli ve kendini onlara göre yönlendirebilmelisin. Başkaları çevik bir tutumun olduğunu gördüklerinde seninle birlikte çalışmayı daha çok isteyeceklerdir. Her üç ayda bir kendini geliştirebileceğin alanlar belirleyip kendine ve başkalarına karşı dürüst ol. Bu alçak gönüllülükle birlikte uzunca bir süre iş arkadaşlarının sana karşı tetikte olmalarını engellemiş ve kendi değerini onlara kanıtlamış olursun.
İletişimin Etkili Olmalı
Konuşmayı bırak ve dinlemeye başla. İş arkadaşlarına karşı aktif bir dinleyici olmak ve konuşmak, başarını büyük oranda etkiler. Eğer karşındakinin savunduğu görüşe zıt bir görüşü anlamasını ve kabul etmesini istiyorsan, önce sen bunu yap. Önce başkalarının bakış açılarına karşı açık ol, sonrasında kendi görüşlerini belirt. Söylemek istediklerini bir hikayeyle bağdaştır ki insanlar da gerçek uygulamalarını görebilsinler.
Danışabilecek Birilerini Edin
Bu aşamalardan tek başına geçmek zorunda değilsin. Doğru bir akıl hocası, şirketinde yükselirken çok faydalı bir kaynak olacaktır. Akıl hocan, senden üst bir pozisyonda olmak zorunda değildir, hatta senin çalıştığın alandan farklı bir alanda da olabilir. İmrendiğin, saygı duyduğun ve gerektiğinde danışabileceğin birilerini ara. Bu ilişki, zamanla güçlenebilir ya da ihtiyaç ve iletişime göre geçici bir şey de olabilir.
Sınırlarını Belirle
Profesyonel ve kişisel alan arasındaki bulanık sınırlardan kaçın. Kendini şirkete bağlı hissetmen açısından iş arkadaşlarınla bir çevre oluşturman önemlidir ancak bu ilişkiler arasındaki sınırı oluşturmak da önemlidir. İlişkiler karmaşık bir hal aldığında ve fazla samimi olunduğunda, verimlilik ve üretkenlik düşer. Bu yüzden, her zaman profesyonelliğini koru ve raporlarının da aynı şekilde olmasına özen göster. İşlevsel olmayan bir gruba liderlik etmek, işlevsizliği oluşturmaktan daha iyi değildir. İş hayatında ciddiye alınmak istiyorsanız bu sizin için en önemli maddelerden biridir.
Özgüvenli Ol
Konfor alanın dışına çık. Yeteneklerini geliştirmek için bilinenin dışına çıkman gerekmektedir. Stratejik hedeflerini belirlemek ve bunlara ulaşmak için zor olanı yapmak hem azim hem de çaba gerektirir. Merak ettiğin sürece gelişirsin. Sen geliştikçe, diğerleri de senin ileri görüşlü yaklaşımını takdir edecektir.