Öfke kontrolü birçok kişinin gündeminde olan bir sorun haline almıştır. Her canlının doğasında öfkelenmek bulunur. Ancak öfke kontrolünü sağlayamadığımız bazı anlarda geri dönüşü olmayan yollara gireriz. Öfke kontrolü sağlayamadığımız anlarda sevdiklerimizi, çevremizi, arkadaşlarımızı ve ailemizi incitebiliriz. Bunun sonucunda kendimizde zarar görmüş oluruz. Bazı insanlar öfke kontrolünü oldukça iyi sağlarken bazı insanlar bu konuda daha zayıf olurlar. Kontrol konusunda sorun yaşayan kişiler günlük yaşantılarının büyük kısmında sorun yaşarlar. Sizde öfke kontrolü konusunda sorun yaşıyorsanız ve artık buna bir dur deme zamanının geldiğini düşünüyorsanız, endişe etmeyin; sizlere bu konuda yardımcı olmak için buradayım.
Öfke Kontrolü Sağlamak İçin Yapılması Gerekilenler
Öfke duygusu her canlının doğasında bulunan, doğal bir tepki gösterme aracıdır. Gösterilen tepkilerin şiddeti ve şekilleri insandan insana farklılık seyir eder. Öfke kontrolü konusunda sorun yaşayan kişilerin durumu genellikle çocukluk döneminde başlamış olur. Birçok psikolojik sorunun kaynağı olan sıkıntılı çocukluk dönemi geçirmek; o dönemde ebeveynlerin, akrabaların, çevrenin, öğretmenlerin ve arkadaşlarının çocuğa karşı yanlış tutumlarda bulunması sonucunda, çocuk öfke kontrol mekanizmasını doğru şekilde çalıştıramaz. Bu durumda ileride bireyin öfke konusunda pek çok sorunla karşılaşmasını doğurur.
İnsanın duygu ve düşüncelerini içine atmasındansa karşısındaki kişiyle paylaşması elbette en sağlıklısıdır. Özellikle çocukluk döneminde ebeveynlerin, çocuklarına duygu ve düşünceleri hakkında sağlıklı iletişimi nasıl sağlayacaklarını öğretmenleri gerektiğini birçok makalemizde vurgulamıştık. Karşımızdaki kişiyle yaşadığımız duygu ve düşünceleri paylaşmamız en sağlıklısıdır ancak bu paylaşımı hangi yolla, nasıl gerçekleştirdiğimiz önemli olandır. Öfke kontrolüne sahip olmanızı sağlayacak hayat tavsiyelerini sizinle paylaşmak istiyorum;
Düşünmeden Hareket Etmeyin
Öfkeyle kalkan zararla oturur sözünü duymuşsunuzdur. Bu söz aslında her şeyi açıklıyor. Öfke anında kontrolümüzü sağlamakta herkes gibi güçlük çekeriz. Bu noktada yapılması gerekilen şey; o an öfkemizi farkına varmak ve anlık öfkenin hafiflemesi için kendimize zaman tanımak. Öfke anında konuşmak yerine sakinleştikten sonra duygu ve düşüncelerimiz hakkında sağlıklı bir iletişim sağlamalıyız.
Yalnız Kalın
Öfke anında karşınızdaki kişiye, etraftaki eşyalara veya kendinize zarar vermeyi önlemenin en iyi yollarından birisi bir süre yalnız kalmaktır. Yukarıdaki tavsiyemizle buradaki yalnız kalın maddesi birbirleriyle ilişkilidir. Öfkenizin geçmesi ve sağlıklı bir şekilde düşünebilmek için bir süre kendinizle baş başa kalın.
Egzersiz Yapın
Öfke konusunda sorun yaşayan insanların benliğinle fazlaca enerji birikir. Bu enerji doğru bir şekilde boşaltılmazsa bir sonraki yaşanan öfkelenme durumunda canlı bomba görevi görür. Bu yüzden enerjiyi doğru ve yapıcı bir şekilde kullanmanın en iyi yolu düzenli egzersiz yapmaktır.
Müzik Dinleyin
Biriken öfke ve olumsuz düşünceleri sık sık zihnimizden uzaklaştırmamız gerekir. Müzik dinleyerek deşarj olmayı sağlarsınız.
Sık Sık Kahkaha Atın
Gülmek ve kahkaha bulaşıcıdır. Öfkeli olduğunuz anlarda güzel bir kahkaha atmak beyninizi öfkeli olmadığı konusunda kandırmanızı sağlar. Bunu yaparken karşınızdaki kişinin sinirlenmesini sağlayabilirsiniz, bu yüzden kişiden uzaklaşarak gülmek daha doğru olacaktır.
Duygularınız Hakkında Yazın
Duygu, düşünceleriniz ve bunların nedenleri hakkında yazmak müzik dinlemek gibi güzel bir deşarj olma yöntemidir. Öfkenizin asıl sebeplerini anlamanız konusunda size yardımcı olacaktır. Bazen öfkemizin sebebi aslında gördüğümüz gibi değildir, altında başka nedenler yatar. Yazmaktan keyif almıyorsanız kendi kendinize öfkeniz hakkında konuşmalar yapabilirsiniz.
Uzman Destek Alın
Öfke kontrolünün önüne geçemiyorsanız, nedenini anlayamıyorsanız ve hayat kalitenizi, çevrenizi, ailenizi olumsuz yönde etkilemesine engel olamıyorsanız uzman desteğe başvurmalısınız. Psikoterapi veya grup terapileri ve gerekli görüldüğü anlarda ilaç desteğiyle öfke sorununuzun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.
Öfke sorunu yaşayan kişi siz değil bir yakınınız ise oldukça anlayışlı bir tutum içerisinde olmanız gerektiğini unutmayın. Öfke nedeni hakkında kişiye sıkıştırma hissi yaratmadan konuşmaya çalışarak kaynağını anlayamaya çalışabilirsiniz. Öfke sorunu konusunda desteğinizi eksik etmemeli, kişiyi bu konuda yalnız bırakmamalısınız. Size, çevreye veya kendisine zarar verecek düzeyde bir kontrolsüzlükten bahsediliyorsa bir uzmandan destek talep etmelisiniz.