Değersizlik duygusundan kurtulmak son zamanların en popüler sorularından biri haline gelmiştir. Birçok kişinin içinde yaşadığı zorlu bir durum olan değersizlik duygusundan kurtulmanın yolları nelerdir, kişi neden değersizlik duygusundan kurtulmak ister ve neden bu duyguyu yaşar bugün bunları inceleyeceğiz.
Değersizlik Duygusu Nedir?
Değersizlik duygusu, kişinin kendini toplum içinde, çevresinde veya içsek olarak önemsiz görmesi, varlığının bir anlam taşımadığına inanması ve kimse için bir anlam ifade etmediğini düşünmesi gibi duygularla görülür. Bu düşünceler sanıldığından daha güçlü etkilere sahiptir. Kişinin aile, arkadaşlık, iş ve sosyal çevresiyle olan ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. Değersizlik duygusu aslında herkes ufak bir parça olarak da olsa görülmektedir. Ancak bazı kişilerde bu duygu yoğun olarak yaşandığı için hayat kalitesini büyük oranda düşürmektedir.
Değersizlik Duygusuna Sahip Bireylerde;
- Fazla verici olma
- Başkalarını kendisinden daha değerli görme
- Güzel ve iyi şeyleri hakkettiği düşünmeme
- Kendini ispatlamaya çalışma
- Onaylanma ihtiyacı duyma
- Mükemmelliyçi olma
- Özgüven sorunu yaşama
- Olduğu gibi davranamama
- Hayır diyememe
- Kendini değersiz hissettiren kişileri hayatına çekme veya bu kişileri hayatından çıkaramama
- Kimse tarafından sevilebileceğini düşünmeme
Gibi davranış ve durumlar görülür.
Değersizlik Duygusundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı
Yarattığını algıları duygu ve düşüncelerinizin doğrultusunda oluşturursunuz. Eğer istenirse bu duygu ve düşünceleri yönetebilirsiniz.
- Güçlü yanlarınızı ve becerilerinizi geliştirin.
- Her insanın zayıflıkları olduğunu bilin ve kendinizde olan zayıflıkları kabul edin.
- Kendinizi değersiz hissettiren kişileri hayatınızdan uzaklaştırın.
- Karşılaştığınız olumsuzluk ve sorunları, kendinizi geliştirmek ve hayat bilgilerinize donanım kazandırmak için birer araç olarak görün.
- Kendinizde değersizlik hissini tetikleyen olayları fark edin.
- Zihninize olumlu mesajlar gönderin.
- Kendinizi sevin. İyi yönleriniz ve becerileriniz hakkında kendinizle sohbet edin.
Değersizlik Duygusu Neden Oluşur?
Değersizlik duygusundan kurtulmak için öncelikle neden geliştiğini anlamamız gerekir. Yani sorunun kökenine inmeliyiz. Özellikle çocukluk döneminde bilinçaltına yerleşen duyguların kayıtları alınmaya başlanır. Daha sonrasında kişinin farkındalığı gelişmesini sürece değersizlik duygusunu destekleyecek durum, kişi ve olaylar size doğru akış sağlar. Özel olarak çocuk döneminde, ebeveynleri, öğretmenleri, arkadaşları ve çevresi tarafından eleştirilen, suçlanan ve aşağılanan bireylerde daha fazla görülmektedir.
Her insanın zaman zaman değersizlik hissine kapılması doğal bir durumdur. Başkalarının değerinizi belirlemesi mümkün değildir. Kendi hayatınızdaki yerinizi ve değerinizi ancak siz belirleyebilirsiniz.