İnsan neden kendinden nefret eder diye hiç düşündünüz mü? Bu durumu çevrenizde veya kendinizde yaşayıp tanık olmuşsunuzdur eminim. Zaman zaman insanın yaptığı yanlış seçimler yüzünden veya ulaşmak istediği hedefe bir türlü ulaşamaması nedeniyle kendisini eleştirmesi ve sonucunda karamsarlığa kapılması normaldir.
Ancak bu durumun sürekli yaşanması normal olmamakla birlikte kendinden nefret edilmesi olarak adlandırılır ve çözüme kavuşturulması gerekilen bir sorundur. İnsanın neden kendinden nefret ettiğini anlamlandırmak önemli bir konudur. Çünkü bu durum tekrarlanmaya devam ettiği sürece kişi içinden çıkılmaz bir halde suçluluk duygusuyla yaşamaya mahkum olur. Sonucunda günlük yaşantısında ve çevreyle olan ilişkilerinde sorunlar yaşamanın önüne geçemez.
İnsanın Kendinden Nefret Etmesi Ne Demektir?
İnsan neden kendinden nefret eder sorusunu yanıtlamadan önce, kendinden nefret etmek ne anlama gelmektedir buna bakalım. Kendinden nefret etmek, kişinin sürekli olarak kendisini eleştirmesi, yaptığı davranışları beğenmeyip yanlış bulması ve kendisiyle nefret dolu bir dil ile konuşması olarak açıklanabilir. Kişi kendi içinde devamlı olarak “başaramayacağımı biliyordum, normal değilim, kimse beni sevmiyor/önemsemiyor, aptalım, doğru düzgün bir işi bile beceriyorum” gibi cümleler kurar. Kişinin kendi zihninden gelen bu eleştirel ve nefret dolu sesler nedeniyle utanç, suçluluk ve yetersizlik gibi duyguları deneyimler.
İnsan Neden Kendinden Nefret Eder?
İnsanın neden kendinden nefret ettiğinin nedenleri altında birçok farklı sebep yatıyor olabilir.
Yüksek Beklenti
Kişinin kendisine karşı realist bir bakış açısına sahip olmaması kendinden nefret etme nedenleri arasında yer alabilir. Kendi yetenek ve becerilerine objektif bir gözle bakmadan hedeflerini Yüksek tutması sonucunda hüsrana uğrayarak kendisinden nefret etme durumunu yaşayabilir.
Çevrenin Beklentileri
Yukarıda bahsettiğimiz durumun bir farklısı olarak: Çevrenin kişiden yüksek beklentiler içerisinde olması ve bireyin bu beklentileri karşılama zorunluluğu hissetmesi durumunda eğer karşılayamaz ve sonucu yine hüsranla biterse, kişi kendinden nefret etme durumunu yaşayabilir.
Mükemmelliyetcilik
Her şeyin en güzelini, en mükemmelini istemek elbette insani bir davranıştır ve hemen hemen herkeste görülmektedir. Fakat fazla mükemmelliyetcilik sonucunda kişi bir süre sonra istediği mükemmelliyetciliğe ulaşamadığı için kendinden nefret etme eylemini gösterebilir.
İstismar
Kişinin geçmişinde özellikle de çocukluk ve ergenlik dönemlerinde taciz veya istismar geçmişinin bulunması, ileriki dönemlerinde kendinden nefret etme durumuyla karşılaştırabilir. Özellikle taciz, tecavüz ve istismar gibi travmalara sahip bireylerde kendinden nefret etme, tiksinme gibi durumların yaşanması genellikle kaçınılmaz olur.
Kendinden Nefret Etmenin Etkileri
Kendinden nefret eden birey hayatının birçok alanında büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bunları sıralayacak olursak;
- Özgüven sorunları
- İletişim problemleri
- Adım atmaktan korkmak
- Karar alma durumunda zorlanmak
- Yeni ilişkiler (özellikle de romantik ilişkiler) kurmakta zorlanmak
- Başkasının kendisinde olan kusurları görecek korkusuyla sosyalleşememek
Gibi durumların yaşandığı görülmektedir.
Kendinizden Nefret Etmekten Kurtulun
Öncelikle yapılması gereken şey ne kadar zorlu bir süreç olsa da iç sesimize mücadele etmenizdir. Hata yaptığınızda veya başarısız olduğunuzda bunu sürekli olarak hatırlatan ve sizi aşağılayan iç sesinizi susturup herkesin hatalar yapabileceğini ve her konuda başarıya ulaşamayacağını hatırlatmanız gerekecektir. Her insanın yetenek ve becerilerine farklıdır. Size güçsüz ve beceriksiz olduğunuzu söyleyen iç sesinizi her defasında susturarak kendi yetenek ve becerilerinize odaklanın.
Unutmayın ki siz çok değerlisiniz ve kendi hayatınızda sizden daha değerli ve önemli olan başka bir şey yoktur. Başkalarının iltifatları kabul edin. Genellikle kendinden nefret eden kişiler dışarıdan gelen iltifatları gerçekçi bulmaz. Bunu yapmaktan vazgeçin ve insanların sizi gerçekten beğendiği için iltifatlarda bulunduklarını kabul edin. Bunlara ek olarak etrafınızı sevin. Ailenizi, arkadaşlarınızı, hayvanları sevin. Başkalarını sevemeyen İnsan kendisini de sevemez.