0-6 yaş grubu çocuklarda çok yönlü gelişim görülmektedir. Fiziksel, zihinsel, öğrenme, ahlaki ve vicdani gelişim türleri bunlardan bazılarıdır. Bu yazımızda 0-6 yaş grubu çocuklarda görülen sosyal gelişim süreçlerini ele alacağız.
0-6 Yaş Grubu Çocuklarda Sosyal Gelişim Süreci
Sosyal gelişim, bebeğin kendini ve benliğini fark ederek diğer insanlarla ilişkide bulunması ile başlayan bir süreçtir. Bu süreç yaşam boyunca devam etmektedir. Kişinin başka insanlarla sağlıklı ilişkiler kurması bilişsel ve ahlaki akıl yürütme ile yakından alakalıdır. Fakat kişinin diğer insanlarla uyumlu ve sağlıklı ilişkiler kurması için öncelikle olması gereken şey kendisiyle uyumlu ve sağlıklı bir ilişki içerisinde olmasıdır. Bu nedenle bebeğin anneyle olan ilişkisi sosyal gelişimi büyük ölçüde etkiler. Çocuklar 0-1 yaş grubundayken temel ihtiyaçlarını güven duygusudur. Bebek güvenlik duygusunu hissedebilmek için devamlı olarak anneye dokunma, annenin tenini hissetmeye ihtiyaç duyar.
2 yaşlarında gözlemlenen fizyolojik dürtüler ve sosyal ilgiler, bebeğin yakın çevresi tarafından fark edilir ve yine bebeğin yakın çevreyi tanıma merakıdır. Kendi varlığını öncelikle anne babaya ispat ettirmeye çalışır. Bu yaştaki çocuklar hem anne baba yönlendirmesine ihtiyaç duyarken hem de bireysel önem duygularını geliştirmeye gereksinim duyarlar. Bireyselleşme becerisi desteklenen çocuklarda problemlerle başa çıkma becerilerinin arttığı, sosyal ilişkiler kurmakta zorlanmadığı ve liderlik becerisinin geliştiği görülmektedir.
Aksi takdirdeki çocuklarda, sosyal ilişkiler kurmakta zorlandığı, içe dönüklük, özgüven sorunları ve kararsızlık hallerinin görüldüğü bilinmektedir. Bu tarz çocuklarda problemlerle karşılaştıkları zaman ağlama, öfkelenme ve kaçma durumları da görülmektedir. Yani özerkleşme ve bireyselleşme dönemi çocuğun akranlarıyla ve çevreyle olan sosyal ilişkilerinin nasıl olacağını ve nasıl yön verileceğinin temelini oluşturur.
0-6 Yaş Grubu Çocuklarda Sosyalleşmeye Ailenin Etkisi
0-6 yaş grubu çocuklarda sosyalleşmeye ailenin büyük ölçüde etkisi bulunur. Çocuğun aileyle ve ailenin çocukla olan iletişim niteliği, çocuğun akran ve çevresiyle olacak olan ilişkilerin düzeyini, sağlığını ve şeklini etkiler. Okul öncesi dönemde başlayan sosyalleşme, çocuğun dış dünyayı ve çevreyi anlayarak adaptasyon sürecini kolaylaştırır.
- Ailenin çocuğu görmezden gelmemesi.
- Yaşına uygun görevler verilmesi.
- Özellikle bebeklik dönemi dahil olmak üzere güven duygusunu hissettirmesi.
- Duyguları hakkında doğru sözlü iletişim kurmayı öğretilmesi.
Önemli noktalardır.